vrijdag 9 november 2012

Perfect is voor de hemel


Jaren geleden, tijdens een verkoop-training die ik volgde, werd erop gehamerd dat je moest leren van fouten. Het liefst van die van anderen, 'omdat die een stuk goedkoper zijn dan je eigen fouten.' De docent herhaalde echter ook dat het geen doodzonde is om fouten te maken, want 'perfect is voor de hemel'. 
Levenswijsheid verpakt in een paar woorden. 

Mijn zoon van 10 heeft een gevoel voor perfectionisme waar je U tegen zegt. 'Niks mis mee', denk je misschien, maar het zorgt er wel voor dat hij vindt in alles wat hij aanpakt de beste te moeten zijn, of het nu iets nieuws is of niet. 
En dat is nu eenmaal onmogelijk, omdat hij ten eerste nog een kind is, ten tweede perfectie in iets slechts door veel oefening wordt bereikt, en ten derde: hij is een MENS. En MENSEN zijn per definitie NIET PERFECT.
In ieder geval ben ik er nooit een tegengekomen die dat wel was. 
Een gevoel van perfect te moeten zijn, kan enorm veel schade doen. Ga maar na: je bent nooit perfect, dus in eigen ogen niet goed genoeg, wat een ander er ook van mag vinden. JIJ voelt je niet goed genoeg, dus onwaardig. Dat je het niet waard bent om goede, positieve dingen te ontvangen of te ervaren. Je zit gevangen in een negatieve, naar beneden gerichte spiraal van jezelf beoordelen, veroordelen en straffen. Verdriet is het resultaat.


Het is niet makkelijk om perfectionisme te laten varen, maar wel mogelijk. 
Kijk eens hoe je bent naar anderen toe; een stuk milder dan voor jezelf! Die ander is geen beter mens dan jij; hij/zij maakt ook fouten, en die kun je toch ook door de vingers zien en/of vergeven?! Stop met jezelf zo negatief te beoordelen. Waarom zou je jury, rechter en beul zijn VOOR JEZELF?
Wanneer je leert om jezelf (meer) te waarderen, ben je hard op weg om een volwaardig mens te worden. In al zijn facetten, als een diamant tijdens het slijpen. Dat gaat vlakje voor vlakje. Wij zijn ook zo; ieder ding in onszelf waarmee we bezig gaan om te veranderen of te overwinnen, voegt een facet toe aan ons mensZIJN. 

Ik heb niet de illusie om ooit een 'perfect geslepen briljant' te zullen zijn. Want wat wil dat nou helemaal zeggen, perfect? Volmaakt. Af. Valt niets meer aan te verbeteren. Het toppunt van ... vul maar in. 
Saai hoor.
Statisch ook, want er is geen vooruitgang meer mogelijk. Perfect is een eindpunt.

En daar zit hem nou net de kneep: een mens is een dynamisch geheel, altijd in beweging, zowel fysiek als mentaal en spiritueel. We zijn goddank nooit uit-geƫvolueerd, we gaan nog altijd voort. Er valt altijd wat te leren, iedere dag opnieuw. Te ervaren, nieuwe inzichten te verwerven, te voelen, te genieten, lief te hebben.

Wees blij en dankbaar dat je een mens bent. En streef niet naar perfectie, maar naar een volwaardig MENS te zijn.

Vrede, Liefde en Licht,
Alexa

2 opmerkingen:

  1. Je hebt gelijk! We moeten leren om van onsZelf te houden zoals we zijn, en als we dat een keer geleerd hebben, dan blijkt het dat we veel meer zijn dan we eerst dachten!
    Liefs, Karin xox

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ben ik het helemaal mee eens! Bedankt! Liefs, Alexa

    BeantwoordenVerwijderen